11 maj 2014

Primörer på väg


Vid påsk satte vi den tidiga potatisen i jorden. Vädret var varmt och vår åker lagom torr för att börja med potatisodlingen. Mest odlar vi för eget bruk och hittills har vi fått potatis rätt så tidigt. Att sätta potatis är en syssla som vi alla tycker om, vi sätter med en maskin som vi har tillsammans med grannen och sättningen går undan.


Maskinen ser nästan litet gullig ut med sina koppar och remmar. Jordbruksredskap kan vara nog så vackra, den som designat dem är nog inte bara en praktisk människa utan har också sinne för skönhet.




Vi täckte in potatislandet med dubbel fiberduk, först var vädret varmt och gynnsamt men sedan blev det rejält kallt. På nätterna har det varit det flera grader kallt -4 tror jag det var som kallast här i veckan. Idag kunde vi inte hålla oss utan måste titta under duken för att se om potatisplantorna kommit upp ovanför jorden. De har de gjort, kanske litet medfarna av kylan men med bra början.


Ogräset har också tagit fart under duken, det får vi tackla när det är varmt nog att ta bort duken och mylla potatislandet. Tanken på nypotatis och sill lockar redan och ser ut att bli verklighet redan före midsommar.

2 kommentarer:

  1. Det ser jättefint ut! Oj, nypotatis och sill, finns det bättre mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Nej det finns inte bättre mat, åtminstone inte på försommaren!

      Radera