12 feb. 2020

Vintersysslor

Varje årstid har sina sysslor, endel återkommer varje år fastän åren sällan är syskon sinsemellan. När veden är hemkörd och ibland samtidigt behövs en innesyssla. För mig är det strumpstickningen som plötsligt dyker upp när kvällarna är långa och det ännu  är för tidigt att börja städa upp i trädgården. Det är så skönt att sitta en stund och bara låta händerna arbeta och hjärnan vila. Snart har jag så många par strumpor i reserv att jag måste låta bli fast det skulle vara roligt. Också mannen har sitt handarbete. När julen är över och han jobbar ute bara några timmar per dag blir tiden lång på kvällarna. Då ber han mig beställa tillbehör för att skjuta på några nät. Förr kunde vi stanna i Pargas och fiskeriboden och han fick välja själv bland utbudet, nuförtiden är det nätet och katalogen från den österbottniska firman som gäller. Sen börjar han med det som finns hemma och fortsätter med materialet som kommer på posten. Inte så att han heller skulle sakna nät men det hör liksom till. Första kvällarna klagar han på sjuka fingrar men efter ett tag går det automatiskt. Radion spelar och han sitter en stund i taget. Stickan som han använder har sina givna mått och spikar i var ända, allt beroende på hurudant nät det skall bli.


Jag känner ingen annan som skjuter på nät, det är säkert en syssla som är på utgående. Det jag vet är att de nät man köper färdiga beter sig på annat sätt i vattnet. Endel sjunker dåligt eller driver lättare med strömmarna. De nät som är påskjutna hemma är ju skräddarsydda efter våra preferenser. Det är som med yllestrumporna, det finns hur mycket färdiga som helst att köpa men de egna sitter liksom litet bättre på foten.

2 kommentarer:

 1. Hemgjord är bäst, så är det faktiskt! Nåjå, ibland blir det lite fel storlek (på strumpor/ylletröjor) men så får det vara. Jag har ganska många A-formade ylletröjor efter att ha börjat den för stor :-D
  Strumpar och nät hör till :-DDD Men det låter så hemtrevligt, det är ingenting att skratta (ni skrattar säkert mest själv) - det beundrar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nätstrumpor:) ja kanske vi kan börja göra sådana tillsammans så får användaren avgöra om de används som sump eller lockbete :D

   Radera