27 dec. 2016

God fortsättning på Julen!

Doften sprider sig i stugan, grytan står på spisen och puttrar, maten blir inte färdig på länge ännu. Den första mellandagen har ett speciellt lugn. Vi har båda legat i förkylning, mannen mest veckan innan jul och jag fick feber på julafton. Det blev alltså ett något dämpat julfirande. Städat och tagit in julgranen hade vi ju gjort redan tidigare så det var bara att sätta julduken på bordet och skuffa in skinkan i ugnen så var allt färdigt. Ganska praktiskt med julmat när man är sjuk, den går att plocka fram när man orkar äta och sen finns det kvar till följande måltid.


Det enda man inte njuter av med feber är att bada bastu, nu räckte det gott och väl att vara och skölja av sig det värsta och sedan krypa ner i säng igen. Igår på annandagen var den första feberfria dagen och vi gick sakta ner till stranden för att jag skulle få litet frisk luft. Vädret har det inte varit något fel på, några plusgrader och till och med litet sol. Det blåser friskt och stormen Urd som drar över Norge och Sverige lär märkas av här också senare ikväll. När man går runt huset i mörkret och tittar in genom fönstren kan man se att de som bor här har det mysigt.


På bordet ligger diverse saker och diskbänken är belamrad med odiskade kärl, de är inte så noggranna med att plocka undan efter sig, å andra sidan förstår man att gungstolen bredvid spisen är i flitig användning och att de brukar sitta och njuta av att bara språka om livet förr och nu. Vi hoppas att ni alla fått fira en jul som motsvarat era förväntningar, vi har fått vara tillsammans och vila, det viktigaste för oss. Julen är ju inte slut ännu fast här är några vardagar inplockade i kalendern, åtminstone till trettondag firar vi jul. När grytan på spisen fått puttra klart skall vi variera maten, på jägarens begäran blir det harstek. Harstek är festmat, att vara tillsammans är värt att fira om det sen är helg eller vardag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar