30 juli 2018

JAS, nej inte flygplan

Juli, augusti och september (JAS) är månaderna på sommaren man kan beskära äppelträd. Man behöver alltså inte göra det på vintern, en del förespråkar sommarbeskärning för att det skulle bli mindre vattenskott dvs årsutväxt på träden. Vilken tidpunkt som man föredrar om man brukar beskära sina träd är ju helt och hållet smaksak. En del föredrar att inte beskära alls och det är ju ok det med.


Jag har lärt mig att vattenskotten skall bort, liksom alla kvistar som växer inåt och som skaver på varandra, dessutom skall kronan bli gles, så gles att det går att kasta hatten igenom den. Helst skall man ju komma åt att plocka äpplena också så det är inte lönt att låta trädet växa sig alltför stort. Vi har bara tre äppelträd kvar, två riktigt gamla och ett som jag har planterat för ca 15 år sedan. Eller jag planterade kanske sex stycken men sorkarna åt upp rötterna på de flesta och ett av träden som klarade sorkskador åt hjortarna upp. Hjortarna är fenomenala på att beskära äppelträd, de äter allt de kommer åt, på riktigt gamla träd vill de inte ha de grova kvistarna så det är bara att jobba vidare med sekatören sen. Idag och igår har jag friserat vårt Åkerö träd. De gamla träden har fått växa ganska vilt före jag så småningom började beskära dem så de ser litet charmiga och personliga ut. Dessutom är jag inte så noga med att beskära varje år, det beror helt på vad annat jag har för mig. Ta inte allt, brukade min svärmor säga då jag riktigt kom igång, och visst hade hon ju rätt i att träden blir litet avskalade före man vänjer sig. Och visst, med hatt kommer man igenom trädet men så mycket tog jag inte att det ryms ett bombplan mellan grenarna.

2 kommentarer:

  1. Det ser fint ut! Jag brukar beskära två gånger om året, så att det inte blir mycket på en gång. Jag tror att det är bättre för träden, men vem vet. Personliga träd är bästa :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror också att litet i gången är bäst. Det är bara det att jag sen blir ivrig och då blir det ofta mera än bara litet...

      Radera