4 dec. 2016

Fågelvirus

I veckan fick vi ta del av nyheten att fågelinfluensa av någon typ nått även skärgårdshavet. Först aviserades att den fanns på Åland och nu några holmar bort. Långt före nyheterna visste jag redan att en viss invånare på torpet har fått något konstigt virus som inbegriper fåglar. Inte så att han kvittrar eller flyger omkring men nog så att han har fått pippi på fågelmat. På varje inköpslista finns det fågelkorv och solrosfrön, och det är inte kalkonpålägg och frön till myslin det gäller.


När jag frågar om det är nödvändigt får jag långa förklaringar på vad småfåglarna gör om de inte får mat. De flyger in i boden och pickar hål i alla kassar och påsar, förstör kittet runt fönsterglasen och tjattrar ilsket. fast det är mannen som har förmågan att kommunicera med djur kan till och med jag förstå vad en ilsken talgoxe menar när den pickar frenetiskt på fönsterkarmen, det är inte så att den är ute efter promenadsällskap. Den är hungrig, kanske litet väl van att få sin vilja igenom och när dens lilla fröhjärna har förstått att invånarna i det här huset är dom som hänger ut maten vill den ha mera. Vi har skämt bort de små liven och får betala dyrt genom att bära hem mat. Det finns flera aspiranter på solrosfröna än mesarna, hjortarna har kommit på att man kan vippa på automaten så att det rinner ut frön därifrån, litet nät runt till hinder så är proceduren litet svårare i alla fall. När vi matar fåglarna får vi ha dem på gården vi får njuta av deras sällskap och följa med deras beteende, det blir ju nästan tama när de ser oss dagligen. De är så vackra och utsatta för kylan, litet mat måste vi ju kunna kosta på dem, vi som har det varmt och skönt i stugan och mat på bordet. Nu hoppas vi bara att det dödliga fågelviruset som härjar i trakten inte smittar på småfåglarna.

2 kommentarer:

  1. Ja, en sådan virus :-D Hoppas att fågelsjukdomen blir inte riktigt allvarlig, en liten sjukdom då och då är naturlig men man måste hoppa att det blir snart över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vårt virus är nog ganska allvarligt, fåglarna kräver mat genom att picka på fönstren. Jag blir riktigt ledsen då de äter bort kittet :(

      Radera