15 dec. 2018

En fullständig lördag

I morse vaknade jag av mannens väckarklocka. Min var avstängd för att det var ledig dag och inga tider att passa. Det är liksom extra mysigt att vakna tidigt när man vet att man inte måste stiga upp utan kan ligga och dra sig en stund till. En decemberlördag före jul finns det ju ett och annat man kan företa sig. Eftersom jag redan har gjort storstädningen och bara tänker gå ett varv med dammsugaren när granen tagits in är det tyngsta undan. Det var en perfekt helg för skogspromenad och litet köttjobb. Mannens tid som aktiv jägare är sen länge avslutad. När den egna hälsan sätter stopp för hela dagar på älgpass och händerna inte håller för att flå en hjort är vi glada för det kött de aktiva jägarna låter oss få. Idag har jag tagit vara på litet hjortkött. Det blir många bitar av en hjort och beroende på hur man vill använda köttet fryser man in det. De "bättre" bitarna blir hela men det finns en hel del som blir bra malet kött. Malet kött är ju enkelt att tillreda och blir bra vardagsmat, en del påtande är det före man kan mala.


När vi ännu hade större mängder kött köpte vi en mindre köttkvarn. Den är liten men otroligt bra och stark. Två varv genom kvarnen och köttet är färdigt att sättas i påsar.

Vi tycker det är lagom med 400-500gram per påse. Om man behöver mera än så får man väl ta upp två påsar från frysen då. När man vacumförpackar köttet i platta paket både fryser det och lenar det fort och tar litet utrymme i frysen. 


Hjortkött eller speciellt fettet har en viltsmak som alla inte gillar men jag tycker det passar bra till bolognese med tomat, chili och vitlök. Medan jag jobbade med köttet eldade mannen bastu. Ett bättre sätt att avsluta lördagen med finns inte. Ingen julstress här i stugan, brasan sprakar och stjärnan brinner i fönstret. Min dag har varit perfekt!

2 kommentarer:

  1. Så härligt att läsa om nån som är förnöjd och inte stressar! Själv känner jag mig utschasad och det är gubben som får sköta julförberedelserna i år. Vilket han verkar tycka är lite kul för han får göra på eget sätt i egen takt utan att jag är där och påpekar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min privata jul kommer med allt mindre stress. På jobbet får vi ge jul åt andra men jag försöker skala av alla egna måsten. Jul blir det ju ändå, med eller utan stress. Jag har många gånger varit så slut och sönder när det väl blev jul att jag nästan har lärt mig. Hoppas du kan ta emot den jul din man förbereder som en gåva, då kan du också njuta.

      Radera