11 okt. 2019

Skumma sysslor

Det är bäckmörkt när han tänder sänglampan och jag märker att han ser på klockan, vad den är hinner jag inte uppfatta före jag somnar om. Det nästa jag vet är att han kommer in och säger sakta att det är dags att stiga upp. I köket är det eld i vedspisen och kaffet är färdigt i bryggaren. Du behöver inte ha bråttom, drick ditt kaffe i lugn och ro säger han och så klär han på sig rocken och går ut före. Efter en mugg kaffe och två knäckebrödssmörgåsar går jag efter, det är mindre än en halv timme sen jag satte mig på sängkanten. Ute på trappan hör jag traktorn på väg mot stranden. Ett nödvändigt besök på tuppen gör att jag får skynda stegen litet. När jag kommer ner till stranden hör jag redan aktersnurran, den är litet trög på tomgång när det bli svalare ute, gjord för sommar och värme inte för kyliga höstmorgnar.


Jag drar flytvästen på mig i sköthuset och lösgör trossen i fören. Tar ett stadigt tag och drar båtfören mot bryggkanten och stiger i litet ostadig på benen. Det märks att kroppen inte har vaknat riktigt ännu. Vi kör ut mot udden där nätet väntar, det är nästan spegelblankt och tyst, bara aktersnurran som puttrar på.


Väl framme vid nätet kör han fören mot strandberget och jag sträcker mig för att ta loss bandet. Jag börjar rappa in bandet i båten, ingen ordning här inte, det blir ändå inte som det ska vara så vi har kommit överens att jag bara drar.


Jag lossar bandet från nätet och börjar ta upp, det ser helt tomt ut först men snart blänker det litet när strömmingarna börjar röra på sig. Nätet är inte stort men passligt för oss och om det vill sig riktigt bra kan det vara upp till 10kg fisk på det. Idag är det inte så mycket, mest är det på landändan och nån mört också förutom de blänkande strömmingarna.


Vi har ut för tredje dagen i rad, första dagens fångst blev inte så stor, fyra pannor stekströmming blev det i alla fall. Andra morgonen blev det ett halvt litet ämbar i salt, idag hoppas vi få ämbaret fullt och det ser bra ut. När nätet är i båten drar jag upp draggen, det är sandbotten så den sitter inte hårt. Det tåget försöker jag hålla ordning på annars är det för mycket trassel i båten.


Vi kör mot land. Det är ännu ganska skumt när vi kommer in i båthuset men när jag promenerar hemåt efter traktorn har det redan ljusnat. Väl hemma har han just hängt upp nätet på stören som håller byksnöret på plats. Vi börjar plocka av fisken.


Det är varmt i luften och vi börjar inte frysa fast det tar en stund. Eftersom vi inte fiskar med stora skötar utan mindre nät vill vi ta vara på varje strömming och plockar av dem försiktigt. Mörtarna kastar vi på marken o strömmingen i ett tvättfat med vatten. De gamla gröna tvättfaten har varit med långt före min tid och jag tycker strömmingen ser så fin ut mot den granna gröna färgen.


Nu är vi snart färdiga, det är bara att rensa som är kvar. Vi brukar räkna strömmingarna, om det är under 100 är de så värdefulla att varje räknas, sen blir det kilo om de är flera. Idag blev det 89 stycken, det är ungefär 3kg, det går ca 30 på kilot. Jag byter vatten på de rensade fiskarna och strör litet salt i vattnet, det drar ut blodet före saltningen. Nu har vi saltströmming till höstens o julens skomakarlax. Det hade säkert gått lättare och blivit billigare att köpa fisken i butiken men det är ju inte riktigt samma sak. Klockan är bara nio och vi dricker kaffe för andra gången redan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar