2 jan. 2015

Högvatten och hårda vindar

Den vita och lagom kalla julvädret blev milt till nyåret. Idag vaknade vi till årets första storm. Under natten kunde man höra regnet smattra mot fönsterrutorna och all snö har regnat bort. Vinden susar och lär skall bli uppemot 21m/s. Hård vind från norr brukar betyda högvatten först, efter ett tag "blåser" vattnet ut till havs igen. Om det är hårda sydliga vindar blir vattnet ofta högt en längre tid.  Efter morgonkaffet bestämde vi oss för att gå ner till stranden och kontrollera läget. Det är alltid bra att ha koll över båthuset när havsvattnet stiger. Om någon dörr gått upp och står och slår kan skadorna bli onödigt stora. Det är liksom roligare att lägga redskap och bunkar på hög före de ligger runt i viken än att försöka bärga dem efter stormen. Att vattnet stigit visste vi redan av sjörapporten i morse men det blir sådär lagom konkret när man kommer ner och ser att en bit av strandvägen ligger under vattnet.


För det mesta ligger båthuset över vattenranden. Det brukar vara en 15-20cm rum mellan brädfodringen och vattnet, nu är det rejält upp på väggen. Den inre bryggan är nätt och jämnt under vattnet.


Tur att båten ligger på land, något fiskeväder är det ju inte heller att harmas på. Dessutom har vi det så fint att fisken kom hem rensad och fjällad igår. En god vän hade fiskat och erbjöd oss fisk, vilken klok människa skulle tacka nej till färsk fisk, inte vi inte. Nu får vi bara hoppas att stormen går förbi utan att göra någon större skada eller orsaka strömavbrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar