23 jan. 2016

Rustade med robot och borr

Igår var vi ännu bestämt av den åsikten att vi inte skulle lägga ut nät. Isen är inte direkt svag men rätt dålig kvalitet, degig och porös på något sätt. Mannen hade provat isen i hemviken i veckan och visste att den håller men eftersom det lovats milt väder hade vi tänkt vänta ett tag ännu. Sen vaknar vi upp till en dag med sol och ett par minusgrader. När vi gick ut kändes ingen snålblåst heller. Ypperligt väder för nätläggning. Den senaste veckan har det varit så kallt att man helst skulle ha legat under täcket hela veckan så skillnaden var stor. Mitt villkor var att jag får kasta ut julgranen först - jo ni läste rätt, vi har haft den inne tills idag. Den var så vacker att jag inte kunde slänga ut den då jag senast var ledig. Men nu åkte den ut med fart och sen var också jag färdig för en promenad till stranden. Det är litet av ett påtag att lägga ut nät under isen, det behövs en del grejer. För det första går man inte ut utan isbill och isdubbar, det är en säkerhetsfråga. För nätläggningen behövs ju robot, nätband och isbill, kanske borr och nät förstås. När det första hålet är gjort får roboten simma. Roboten är hemgjord efter någon gammal beskrivning och fungerar mycket bra.


Roboten är målad i neon för att synas under isen. Den hörs också, klunk, klunk, klunk låter det när man drar den framåt med bandet. På bandet har mannen knutit en knut när det gått en nätlängd och då är det bara att borra hål och förstora det till lämplig storlek. Med hjälp av bandet kan man sedan dra ut nätet under isen. Sen fortsätter man tills man lagt ut önskat antal nät. Käppar i vakarna håller näten på plats.




Sen är det bara att ta upp roboten och packa ihop allt och vänta på fångst.


Vi har respekt för isen, utan mannens lokalkännedom och isvana hade vi nog inte lagt ut nät eftersom det lovats milt väder. Tanken är att vi kan byta näten mot band ifall det tllfälligt blir varmare väder och isläget ser ut att bli sämre. I hemviken är vi ändå relativt trygga för det strömmar inte nämnvärt. Isens tjocklek avgör ju inte om den håller eller inte, det är kvaliteten som är avgörande. Till fots håller isen här nu, några hundra meter bort kan det vara mycket svagare is.

2 kommentarer:

  1. Hoppas det håller så man kan fiska mera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hoppas vi också. Nu är det nog slutfiskat före det blir kallt igen.

      Radera