9 jan. 2016

Vinterfiske med saxkrok

Efter en vecka med rejäl kyla har isen lagt runt holmen. Mannen har hållit uppe värmen i torpet medan jag har förtjänat uppehället i stan. Nu behöver nog den som har vedeldning elda regelbundet så att temperaturen hålls dräglig och strömförbrukningen på skälig nivå. Det är nästan ett heltidsarbete att elda och bära ved. När jag kom hem igår kväll var det varmt och skönt att kliva in i stugvärmen. Temperaturen där ute har också stigit så att det är ungefär -10. Det känns nästan varmt jämfört med -24 som det var i veckan. Ute skiner solen och med rimfrosten på marken blir det riktigt ljust och fint. Någon mera snö har det inte kommit här ännu, ett par cm är det på marken och det mesta är rim från sjöröken. Eftersom isen har lagt sig har tankarna börjat snurra runt fiske igen. Med grannen begav vi oss ut för att se om det skulle gå att få ut några gäddkrok. Jag hämtade på beställning några färska strömmingar från stan till beten. Så det var bara att ge sig ut och prova om isen skulle vara tillräckligt tjock - och det var den.


Det gäller att prova noggrant före man traskar ut.


Med isbild slår man sedan hål. Nu var isen ungefär 10cm tjock och arbetet var inte så jobbigt. Hålen behöver ju inte heller vara så stora som när man lägger ut nät.


För att kroken eller saxen skall hållas på ställe och det skall gå att vittja fångsten sätts kroken fast i två käppar som är ihop på mitten ungefär som ett kors eller kryss.


Betet sätts fast på kroken och sänks ner i vattnet. Gäddan tror det är mat och luras till saxkroken som slår fast.


Nu är det bara att vänta på fångst. Senare idag skall vi gå och se om vi har fått napp. Jag kan inte låta bli att planera litet vad vi skall göra med den eventuella fångsten men alltför mycket skall vi inte planera på förhand då blir vi kanske utan helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar