8 mars 2015

Snart blir det livat i holken

Naturen är ur led och vädret påminner mer om april än mars. Småfåglarna har redan länge flugit in och ut ur holkarna. Speciellt intresserade har de varit av holkar gjorda för kniporna, stora holkar alltså. Får se hur det blir då sjöfåglarna börjar söka boplats, vem kommer att få besittningsrätt? Att göra holkar hör varje vår till programmet. Om man råkar över en trädstam på vintern som är rutten inuti bara måste man ta åtminstone en del av stammen till fågelholkar. Genom att holka ur och bränna ur blir det en perfekt fågelholk. Botten och tak samt ett passligt hål och en passlig tall att hänga upp holken i så är ettan färdig för inflyttning.


Det är trädstammarnas storlek som styr tillverkningen men närmast mannens hjärta ligger nog sjöfåglarna. Borta är den tid då det jagades sjöfågel om vårarna, en kultur som fått vika för andra intressen. Lika så är tiderna förbi då sjöfågeläggen var ett viktigt näringstillskott. Numera går det ju att få tag på ägg året om, få är väl beroende av att de egna hönorna skall börja värpa på våren när dagarna är tillräckligt ljusa. Tidigare plockade skärgårdsborna sjöfågelägg men byggde också  holkar åt fåglarna, eftersom man inte plundrade bona på alla ägg blev det en win-win situation. Den äldsta av mannens holkar är närmare hundra år gammal. Han minns hur han tillsammans med sin morfar har flyttat den när han var sex-sju år och redan då hade holken många år på nacken. Morfars holk har blivit litet förstärkt i år och fått nytt botten och tak men ännu hänger den med flera år.


Fast nyttan av fågeläggen inte längre finns är det lika viktigt för mannen att följa med och sköta om fåglarnas holkar och bon. Ekorrarna saboterar fågelbon allt vad de hinner och både söndrar ägg och tar över boplatser. Genom att tömma holkarna på våren och rengöra dem är de trivsammare för fåglarna. Att följa med hur sjöfåglarna flyger in och ur holkarna och lyssna till hur hon svänger och möblerar bland äggen är ett nöje. Höjden av lycka är nog om man råkar få se hur knipan skuffar ut ungarna och hela konkaronkan promenerar till stranden. Snart är det full trafik, fåglarna flyger kors och tvärs över gårdsplanen. Hoppas det inte blir alltför kallt då fåglarna börjat värpa så att äggen inte fryser och häckningen misslyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar