25 maj 2014

På Beachen

Varje vår i flera år nu har det flyttats betesdjur till ön på vårarna. Landskapet som tidigare var rätt igenvuxet har blivit öppnare och djuren ger mervärde också med sin blotta närvaro. Ön känns mer bebodd på något sätt.


De 12st fastboende byborna mångdubblas till sommaren annars också, nästan alla  sommarstugor, gamla hus och villor har invånare någon gång under sommarmånaderna. En del av pensionärerna stannar från maj till oktober. Djuren blir kvar ungefär lika länge. Här i veckan kom djuren i några omgångar. De delades upp på flera skiften och "våra djur" är tio kvigor och en tjur. När vädret blir för varmt för bete på ängen söker sig djuren till stranden.



Den långgrunda viken är ypperlig för dem. Det bildas sandbankar när vattnet gått ut och korna lägger sig där på beachen för att njuta av svalkan i vattnet och den våta sanden. Man blir lugn bara av att betrakta dem där i sin vila.


2 kommentarer:

  1. Fina kreatur!
    Man blir faktiskt rofylld i själen av att betrakta dem. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Sussi, det är något speciellt med kor. Fast jag tror att jag skulle gilla får, getter och hönor också. Kanske jag är född på fel århundrade...

      Radera