20 feb. 2015

Det lilla extra

Vi var bortbjudna igår kväll, värdinnan i huset är numera pensionär men har arbetat med mat hela livet och det märktes på bjudningen. Hon bjöd på hemlagade fastlagsbullar som var stora och luftiga, helt perfekta. Då man bor på en ö och får främmande på besök kan man inte förbereda sig genom att hastigt skicka mannen till närbutiken. I stället får man köpa hem och frysa in eller baka själv. Om främmandet kommer oväntat är det försent att börja baka. Kex och småbröd är bra att ha i reserv, men ack så ohälsosamma speciellt om de är köpta. Mängden mättade fetter överskrider alla rekommendationer rejält. Själv äter man ju av det som finns också då sötsaksbehovet sätter in. Jag blev så inspirerad av gårdagens goda bullar att det blev till att baka bulla idag.


Mannens kostrekommendationer utesluter mättade fetter liksom mycket salt och socker så smöret är bannlyst. Gott doftar de färdiga bullarna ändå - smöret är ersatt med flytande rypsoljemargarin i degen och äppelmos i fyllningen. Sockermängden går ju att variera så litet fick räcka till den här gången. Nybakt blir det nog till eftermiddagskaffet hos oss idag - om du har vägarna förbi så stick dig in!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar