16 feb. 2015

Vårkänslor

Vintern har låtit vänta på sig och inte riktigt blivit av. Någon is att fiska på har det inte blivit hur vi än väntat på den. På lördagen kunde mannen inte längre hålla sig utan bestämde sig för att skuffa ut båten. Han visste att jag börjar min vintersemester och snart skulle vara till hjälp med fisket, litet till kunde han ju ha väntat - men icke. Båten var i sjön när jag anlände på söndagen och ett nät var också utsatt, bara för att prova ifall det skulle komma fisk. Jag hann knappt äta något före det bar av till stranden. När man lägger ut nät och det finns risk att det blir is eller kommer is flytande någonstans ifrån använder man flaska i stället för kork som flöte. En glasflaska som är till en del fylld med vatten ligger bara litet ovanför vattnet och skrinner lätt under ett isflak om det behövs. Nyis kan lägga runt flaskan men det är sällan så stillt i vattnet att flaskan ligger helt stilla, den brukar guppa på så att den syns bra bland nyisen. Titta noga på bilden och försök hitta flaskan, det är inte alltid så lätt från båten heller. Här har det blivit en lustig hatt av is på flaskan. Nutidens föreskrifter påbjuder flaggor och namnlappar på näten. Undrar just hur natur- och djurvänligt det är med nätrader på vift med isflak. Den som granskar våra nät får söka efter adressen på flaskkorken, koskenkorva tror jag det står på den. Flaskan har varit med länge så etiketten har lossnat, annars kanske där hade varit nogrannare adressuppgifter.


Väderleksrapporten har lovat hårda vindar. Vindriktningen har ännu idag varit gynnsam så vi lade fem nät till igår då vi varit och vittjat det första. Natten var kall och det hade bildats nyis vid båthuset. Typiskt att det blir kallt just nu. Skam den som ger sig. Vi bråkade loss båten, det tog oss en halv timme så alldeles lätt var det inte. Utanför viken var vattnet öppet och vi tog upp näten i strålande solsken.

Riktigt vår är det nog inte ännu. Vi var ganska stelfrusna när vi rappat in näten och bestämde oss för att reda upp dem hemma och inte i stranden. Vinden var kall, om man stod i lä och solsken var det riktigt varmt men i skuggan och blåsten kändes kölden i kroppen. Fångsten kan vi inte klaga på, variationen på fisk skulle ha glatt vilken kändiskock som helst. Det sägs ju att ju fler fisksorter desto godare fiskbuljong. Iden och rödfenan blev mat åt grannkatten medan den enda lilla simpan fick åka i komposten. Resten blir mat, siken är redan halstrad förutom den största som får bli soppa i morgon. Gäddan och abborren blir goda som stekta. Halva dagen gick i fiskets tecken. Vinden vänder så att det blir svårt att få ut nät härutanför åtminstone på ett par dagar så vi får vara nöjda med det som kom. Resten av dagen har vi vilat och njutit av vårvintersolen som känns skön efter allt grått och disigt väder.

2 kommentarer:

  1. Så fin väder i dina bilder! Bra att ni fick så många goda fisk. Akta att du inte blir befryst nu att du har lov!

    SvaraRadera
  2. Solen har varit härlig idag! Jag passar mig noga för att bli sjuk, god mat, motion och varma kläder är receptet. Dessutom sover jag massor!

    SvaraRadera