6 apr. 2015

Värme i påsktid

Enligt någon gammal regel skall veden vara gjord före dymmelonsdagen. Om den inte skulle vara färdig och görs då kommer den inte att värma säger samma sägen. Ännu en sak man borde kontrollera sedan då dessa vedklabbar matas in i spisen, för en del är gjorda på just dymmelonsdagen - att sedan luska ut vilka är en annan sak. Vedarbetet blev till påsken, ja långfredagen och påskdagen har vi nog fredat från sådant arbete men både före, efter och mellan har det blivit att göra ved.


Påskvädret har varit varierande men då det har torkat upp har vi stått en stund vid vedklyvaren. Otränade armar blir ömma av lyftandet och klyvandet men det går ju om efter ett tags vila.


Vi brukar säga att veden värmer många gånger, när man fäller och kör hem den, när man klyver den och när man kärrar in den, sen värmer den ju ännu när man bär in den och när man eldar med den. Dymmelonsdag eller inte så värmde veden då jag klöv den så vi får hoppas att den värmer sedan då den eldas med också. Litet äggjakt har vi hunnit med på påsken också...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar