16 mars 2014

Vårsysslor

Till många skärgårdsbors fritidsintressen hör jakt och naturvård. Just det, både och är viktiga. Gubben har sysslat med fågeljakt sedan han var en liten pojke. Jakten på sjöfågel har varit en viktig källa till näring, färskt kött och ägg var en bristvara på vintrarna förr i tiden då det inte fanns frysboxar. Den jakten hör nuförtiden till historien men den har inte bara varit en slakt av fåglarna utan en kultur som nu tyvärr dör ut. Fågelholkar för mesar och andra småfåglar är säker bekant för de flesta men holkar för sjöfågel, knipa och skrake är mera ovanliga.


Gubben har varje år satt upp några som han gjort av trädstammar som av en eller annan orsak varit ruttna inuti. Genom att holka ur dem, bränna dem på insidan, göra botten och tak samt borra lämpligt hål i dem är holken färdig. Det är ett drygt arbete men en sann glädje.


Förutom att sätta upp holkarna på lämpligt ställe skall de helst putsas på vårarna också. En och annan ekorre har under vintern och vårvintern börjat bo i holkarna och ekorrarna är vackra men grymma skadedjur som inte drar sig för att äta fågelägg och fågelungar. Allt det här skall göras tidigt på våren före sjöfåglarna börjar söka boplats. Det är en obeskrivlig glädje att få följa med de flygande kniporna som söker en lämplig boplats och sedan sköter sitt bo, tar hand om sina ungar och till sist för de "färdiga" ungarna till stranden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar