22 feb. 2014

Äntligen en början på vinterns ved

Efter gårdagens blåst kom det regn. Det började piska på fönstren redan på kvällen så att jag nästan förlorade hoppet. Men morgonen ljusnade utan regn, solen tittade till och med fram en stund på förmiddagen. Marken var sjöblöt men det sjönk undan litet och vi kunde börja på. Vi körde ut släpvagnarna till vedhögen på ängen redan för ett tag sedan så nu var det bara att koppla i vedcirkeln i traktorn och köra ut den och börja.

De är en fantastisk maskin som heter Palax. Med hjälp av traktorns kraft kan man både cirkla och klyva. Klyvaren fungerar med en stark skruv som spjälker upp trädet. Litet försiktig får man vara då det är så kraftiga grejer men det går bra undan när man är två vid maskinen, en cirklar och den andra klyver. Vi brukar klyva veden hemma på vedbacken men då måste man först släpa hem träden och eftersom marken inte har frusit till ordentligt och det inte har kommit någon snö att släpa hem träden på valde vi att göra veden färdig på åkern.
Idag fick vi nästan ett lass färdigt och om vädret tillåter kan vi fortsätta nästa helg. Nu har vi hjälp av sonen så det går snabbt undan med hans ungdomliga energi. Nästa helg får det väl gå med viljekraft och seghet i stället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar