21 feb. 2014

Hård blåst

Den ostliga vinden blåser hårt. Väderleksrapporten lovade upptill 16 m/s. Torpet ligger på en kulle i kanten av gamla åkrar som vuxit fast. Hela området kallas Ängarna. Ännu för några år sedan var åkrarna nästan fastvuxna av björkar som växte så tätt att det nästan var omöjligt att promenera igenom slyet. Numera betas ängarna av biffkor under somrarna och landskapet är betydligt öppnare. Bonden som äger korna och arrenderat ängarna har förbundit sig att återställa gamla betesmarker och har nu låtit fälla björkslyet. Vi är glada för det öppna landskapet men så här på vintern märker man hur mycket skydd slyet gav för hårda vindar. Ett gammalt hus som har sina skavanker reagerar på vinden genom att knaka och vissla. När man sitter inne och har eld i spisen gör det inget, det är bara att sätta i mera ved tills muren blir varm och skön, då hålls värmen dräglig till morgonen också. Vid riktigt kallt väder och hård blåst sjunker värmen men då slår våra elbatterier på så att det inte blir kallare än 16 grader inne. Det är kanske lyx men den lyxen vill vi unna oss.

2 kommentarer:

  1. Trevlig att hinna din blogg!
    Det känds när det blåser, och det blåser nästan alltid på holmar! Det är lite svårt att ha både vy och vindskydd. Kanske kan ni plantera några tätta träd mot den vinden som är kallast eller hårdast? Tallarna är ganska bra, och behöver inte vara just bredvid huset, det fungerar från 50 meter också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jippii! Jag har fått min första kommentar, Tack Saila! Vi har planterat några tallar och granar i tomtkanten. Hoppas de skyddar litet mot vinden så småningom. Jag har hela tiden tyckt att de är litet fula och egentligen inte passar där men gubben har insisterat på att plantera dem. Kanske han har rätt den här gången.

      Radera